ΕΠΙΛΕΚΤΟΝ
ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΙΝΤΕΡΝΕΤ ΠΡΟΣ ΩΦΕΛΟΣ ΜΑΣ
***ΠΡΟΣΟΧΗ***
Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι από τις 20 Δεκεμβρίου η υπηρεσία του Capital.gr
Capital Blogs θα αναστείλει τη λειτουργία της για τεχνικούς λόγους.
Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.
Λίγα λόγια για εμένα
ΓΕΙΑ ΣΑΣ! ΣΕ ΑΥΤΟΝ ΕΔΩ ΤΟ ΧΩΡΟ ΘΑ ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΩ ΝΑ ΣΑΣ ΔΕΙΞΩ ΠΩΣ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΟΥΜΕ ΤΟ ΙΝΤΕΡΝΕΤ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΤΟΜΕΙΣ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΜΑΣ ΚΑΙ ΠΑΝΤΑ ΠΡΟΣ ΩΦΕΛΟΣ ΜΑΣ.Η ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ ΕΙΝΑΙ ΓΝΩΣΗ ΚΑΙ Η ΓΝΩΣΗ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΜΗ.
ΣΤΑΤΙΚΕΣ ΣΕΛΙΔΕΣ
Σύνδεσμοι


Οι συνέπειες ενός χρηματοπιστωτικού πραξικοπήματος
846 αναγνώστες
Τετάρτη, 10 Νοεμβρίου 2010
14:35


Μέχρι στιγμής στη διάρκεια του 2010 ο γενικός δείκτης (ΓΔ) του ελληνικού χρηματιστηρίου καταγράφει απώλειες της τάξης του 30% περίπου, όταν ο αντίστοιχος δείκτης του τουρκικού χρηματιστηρίου (ISE 100) καταγράφει κέρδη,περίπου, κατά 30%. Η εικόνα των δύο δεικτών να κινούνται σε απόλυτα αντίθετη κατεύθυνση αποτελεί μία καλή αποτύπωση της οικονομικής, της χρηματοπιστωτικής αλλά ίσως και της πολιτικής κατάστασης των δύο χωρών. 

Η Ελλάδα βρίσκεται εκτός αγοράς κεφαλαίων και ζει με το όνειρο να επιστρέψει σε αυτές μέσα στα επόμενα χρόνια όταν η Τουρκία απολαμβάνει απεριόριστη πρόσβαση σε αυτές με ανταγωνιστικό κόστος δανεισμού. 

Η Τουρκία τρέχει με θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης ρεκόρ και με πληθωρισμό στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 39 ετών ενώ η Ελλάδα καταγράφει αρνητικούς ρυθμούς ανάπτυξης ρεκόρ και πληθωρισμό σε υψηλό 13 ετών. 

Το ΑΕΠ της Τουρκίας αναπτύχθηκε με 5% σε ετήσια βάση και στο πρώτο εξάμηνο του 2010 ξεπέρασε το 10% ενώ το ελληνικό ΑΕΠ αναμένεται να συρρικνωθεί περίπου κατά 4% σε ετήσια βάση. 

Η Τουρκία προσέγγισε περίπου οκτώ φορές περισσότερες άμεσες διεθνείς επενδύσεις στο 2010 απ’ ότι την προηγούμενη χρονιά ενώ η Ελλάδα όχι μόνο έχει ξεχάσει τί θα πει διεθνής επενδυτής αλλά και καλείται να επιστρέψει χρήματα στην ΕΕ από κοινοτικά πακέτα που δε χρησιμοποιήθηκαν ποτέ γιατί δε βρέθηκε τρόπος να επενδυθούν. 

Το ποσοστό ανεργίας στην Τουρκία μειώθηκε από 16% το Φεβρουάριο του 2009 στο 10% φέτος όταν αυτό της Ελλάδας αυξήθηκε από το 8% στις αρχές του 2009 σε πάνω από 12% φέτος. 

Δεν υπάρχει αμφιβολία πως η Τουρκία βρίσκεται στην καλύτερη οικονομική της φάση των τελευταίων δεκαετιών και όπως είπε πρόσφατα ο Πρόεδρος των ΗΠΑ η οικονομική δύναμη συνεπάγεται και καλύτερη δυνατότητα προστασίας των εθνικών συμφερόντων. Αντίθετα, η Ελλάδα βρίσκεται στη χειρότερη οικονομική της φάση των τελευταίων δεκαετιών και με βάση και πάλι τα λόγια του Προέδρου των ΗΠΑ (καθώς και με βάση εκθέσεις διεθνών οικονομικών και στρατιωτικών οργανισμών και ιδρυμάτων που παρουσιάστηκαν σε παλαιότερα άρθρα) η οικονομική αδυναμία αποτελεί απειλή για την εθνική κυριαρχία και τα εθνικά συμφέροντα. 

Έτσι, η Τουρκία εκμεταλλευόμενη την οικονομική της δυναμική ανέπτυξε στενότερη συνεργασία με τους γείτονες της στη Μέση Ανατολή αλλά και με τη Συρία αναβαθμίζοντας τη θέση της στην περιοχή και χτίζοντας τις βάσεις για να παίξει το ρόλο γέφυρας μεταξύ Αραβικού κόσμου και Ευρώπης ενώ σε θέματα διεθνούς νομισματικής πολιτικής δε δίστασε να συμπλεύσει με τη Ρωσία, το Ιράν και την Κίνα ενάντια στις ΗΠΑ πιέζοντας για την αποκαθήλωση του δολαρίου ως παγκόσμιο νόμισμα. Το κυριότερο, όμως, έπαιξε μία άκρως επιθετική κίνηση στη διεθνή οικονομικοπολιτική σκακιέρα όταν μαζί με τη Βραζιλία καταψήφισε υποστηριζόμενο από τις ΗΠΑ ψήφισμα για αυστηρότερες κυρώσεις στο Ιράν ώστε να σταματήσει το πυρηνικό του πρόγραμμα, ανοίγοντας μέτωπο ταυτόχρονα με τις ΗΠΑ και το Ισραήλ με το οποίο είχε, μέχρι πρότινος, μακρόχρονη στρατηγική συμμαχία. 

Τουρκία και Ισραήλ συνδέονται από την κοινή τους επιθυμία να ενταχθούν στην ΕΕ και να αναλάβουν πρωταγωνιστικό ρόλο στις οικονομικοπολιτικές εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και τον Αραβικό κόσμο αλλά και από την επιθυμία τους για την εξασφάλιση της δυνατότητας εκμετάλλευσης των ενεργειακών πηγών του Αιγαίου. 

Η Τουρκία καταδίκασε τον βομβαρδισμό της Γάζας από το Ισραήλ, δέχτηκε τον ηγέτη της Χαμάς στο έδαφος της, πραγματοποίησε στρατιωτικές ασκήσεις με τη Συρία, εχθρό του Ισραήλ και αρνήθηκε να πραγματοποιήσει στρατιωτικές ασκήσεις με το Ισραήλ σε αντίθεση με ό,τι ορίζεται στη Συνθήκη Στρατιωτικής Συνεργασίας που ισχύει από το 1996. 

Το αποτέλεσμα ήταν το Ισραήλ να επιδιώξει την αναβάθμιση των σχέσεων του με την Ελλάδα ή οποία ούσα οικονομικά αποδυναμωμένη και σε καθεστώς χρηματοπιστωτικού αποκλεισμού από τις αγορές, προσέγγισε τον πολιτικό αντίπαλο της Τουρκίας χωρίς δεύτερη σκέψη έχοντας στο βάθος του μυαλού της ότι πρόκειται για μία χώρα με πολύ ισχυρή επιρροή στο διεθνές χρηματοοικονομικό σύστημα και στις αγορές κεφαλαίων.  

Ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας αποδέχτηκε την πρόκληση για προσπάθεια αναβάθμισης του ρόλου της χώρας στη Μέση Ανατολή και δήλωσε ότι η Ελλάδα επιθυμεί να είναι χρήσιμη στην προσέγγιση του Ισραήλ με την Παλαιστίνη αλλά και σε αυτήν του Αραβικού κόσμου με την Ευρώπη. 

Πριν προλάβει, ωστόσο, να στεγνώσει το μελάνι στις εφημερίδες όπου τυπώθηκαν αυτές οι δηλώσεις, Ιράν, ΗΠΑ και Τουρκία συμφώνησαν να είναι η τελευταία αυτή στο έδαφος της οποίας θα λάβουν χώρα οι πιο κρίσιμες (;) διεθνείς πολιτικές διαπραγματεύσεις των τελευταίων ετών, δηλαδή αυτές για την πορεία του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν, με την Τουρκία να αναγνωρίζεται de facto απ’ όλες τις πλευρές ως ο επίσημος μεσολαβητής στις σχέσεις των ΗΠΑ αλλά και της Ευρώπης με το Ιράν. 

Με το Ιράν να αποτελεί τη νούμερο ένα απειλή και το πιο κρίσιμο αμυντικό ζήτημα για το Ισραήλ, η όποια προσπάθεια εξεύρεσης μίας λύσης περνά πλέον μέσα από την Τουρκία, γεγονός που υποχρεώνει το Ισραήλ σε μία ήπια αναθεώρηση της πολιτικής στρατηγικής του πόσο μάλλον αφού βρίσκεται απέναντι σε έναν άξονα που με κέντρο την Άγκυρα ενώνει την Τουρκία με το Ιράν, τη Συρία και τη Βραζιλία. Και καθώς η Τουρκία είναι χώρα μουσουλμανική και έχει φροντίσει να αναθερμάνει σε πολύ μεγάλο βαθμό τις σχέσεις της με τον Αραβικό κόσμο και ιδιαίτερα με τις πλούσιες χώρες της Μέσης Ανατολής και λαμβάνοντας υπόψη την ιστορία Ισραήλ – Αράβων, έχει αρχίσει να διαφαίνεται μία νέα εικόνα με την Τουρκία να βρίσκεται στην καλύτερη πολιτική της θέση των τελευταίων δεκαετιών, αφήνοντας την Ελλάδα να κοιτά τις εξελίξεις εξ αποστάσεως και εντελώς αποδυναμωμένη.   

Μέσα σε αυτό το περιβάλλον ήταν λογικό η Τουρκία να πιέσει για την αναβάθμιση του ρόλου της στο ΔΝΤ και οι ΗΠΑ φρόντισαν ήδη να εξασφαλίσουν την αντικατάσταση δύο ευρωπαϊκών κρατών από το διοικητικό συμβούλιο του ΔΝΤ από δύο αναδυόμενα κράτη, με την οριστική απόφαση για το ποια θα είναι αυτά να αναμένεται να παρθεί μέσα στο 2010 και με την Τουρκία να αποτελεί μία από τις σημαντικότερες υποψήφιες. Στην περίπτωση που η Τουρκία πετύχει να είναι ένα από τα δύο αυτά κράτη θα μπορεί, επίσημα, να έχει λόγο για την πορεία της ελληνικής οικονομίας και της υλοποίησης του προγράμματος που έχει υπογράψει. 

Το πρόβλημα όμως δεν τελειώνει εδώ και επεκτείνεται στην εξέλιξη του Κυπριακού, στο οποίο η Τουρκία πιέζει να δοθεί οριστική λύση άμεσα. Σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times στις 18 Νοεμβρίου θα λάβουν χώρα οι τελευταίες, πιθανώς, συνομιλίες για την προσπάθεια επίλυσης του Κυπριακού και στην περίπτωση που δεν υπάρξει σύγκλιση απόψεων, όπως δεν υπήρξε στις προηγούμενες 90, περίπου, περιπτώσεις, τα Ηνωμένα Έθνη προειδοποίησαν ότι θα αποχωρήσουν ως μεσολαβητές και θα αφήσουν τα πράγματα … στην τύχη τους. 

Με τις διαπραγματεύσεις για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν να ξεκινούν στις 15 Νοεμβρίου, τρεις ημέρες πριν από αυτές για το Κυπριακό, η Τουρκία έχει ένα πρωτοφανές ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στα χέρια της το οποίο μπορεί να χρησιμοποιήσει για να λάβει την υποστήριξη τόσο των ΗΠΑ όσο και της Ευρώπης αλλά και τη σιωπηρή αποδοχή του Ισραήλ ώστε να της επιτραπεί να πιέσει για την αναγνώριση των κατεχόμενων, εκμεταλλευόμενο απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου σύμφωνα με την οποία η διακήρυξη ανεξαρτησίας από το Κόσσοβο δεν παραβίασε το διεθνές δίκαιο. 

Με την Ελλάδα οικονομικά και πολιτικά στη χειρότερη φάση των τελευταίων δεκαετιών και σε ένα πρωτοφανές για αναπτυγμένη χώρα καθεστώς στο οποίο η οικονομική και η κοινωνική πολιτική της χώρας έχει αφεθεί στα χέρα Τραπεζιτών, η αντίσταση που μπορεί να προβάλλει σε μία τέτοια εξέλιξη είναι πολύ δύσκολο να είναι σθεναρή και σύμφωνα με ανώτατο διπλωμάτη της ΕΕ το ενδεχόμενο για μία ‘λύση’ του Κυπριακού με τρόπο καταστροφικό για την Κύπρο και την Ελλάδα και θριαμβευτικό για την Τουρκία είναι μεγαλύτερο από ποτέ. 

Πολλοί είναι αυτοί που υποστηρίζουν ότι ήταν το πολιτικό πραξικόπημα στην Ελλάδα μία από τις αιτίες της δημιουργίας του ‘Κυπριακού’, της μελανότερης στιγμής της μοντέρνας ελληνικής ιστορίας. Σήμερα, ένα ‘χρηματοπιστωτικό πραξικόπημα’ απειλεί να βοηθήσει στην ολοκλήρωση μίας τραγωδίας που ξεκίνησε πριν μερικές δεκαετίες. 

Οι παραπάνω είναι μερικές μόνο από τις συνέπειες της κατάστασης στην οποία έχει βρεθεί η χώρα. Σε παλαιότερα άρθρα προσπάθησα να αναδείξω κάποιες άλλες και σε επόμενα θα προσπαθήσω να αναδείξω περισσότερες. 

Μία σειρά στοιχείων δείχνουν ότι η βλάβη που συντελείται στην Ελλάδα είναι μεγάλη και πολύμορφη και το κυριότερο με προοπτική να επηρεάσει καταλυτικά και αποφασιστικά τη χώρα για πολλά χρόνια και να αφήσει το στίγμα της για δεκαετίες. Έτσι, πριν βιαστούμε να πανηγυρίσουμε την ‘επιτυχία’ της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδας να δανειστεί με γραμμές χρηματοδότησης από τις αγορές ή πριν αποφασίσουμε από κοινού ως έθνος ότι ο σημαντικότερος εθνικός στόχος είναι η επιστροφή μας στις αγορές μέσω της σωστής υλοποίησης του προγράμματος του ΔΝΤ, καλό να είναι να ρίξουμε μία ματιά στις διεθνείς εξελίξεις οι οποίες απειλούν να μας φέρουν αντιμέτωπους με μία σειρά νέων κρίσεων σε πολλούς και διαφορετικούς τομείς και να αναρωτηθούμε αν υπάρχουν άλλοι τρόποι για να προσεγγίσουμε το κρισιμότερο χρηματοοικονομικό πρόβλημα των τελευταίων δεκαετιών. 

Πάνος Παναγιώτου
χρηματιστηριακός τεχνικός αναλυτής
διευθυντής GSTA/EKTA
 

Το σχόλιό σας
Για να σχολιάσετε το άρθρο πρέπει να κάνετε Login στο Capital.gr
Αξιολογήστε το άρθρο
3 ψήφοι

 Εκτύπωση
 Αποστολή με e-mail

Σχετικά με το blog
Σε αυτόν τον ιστοχώρο θα προσπαθήσω να βοηθήσω όλους εσάς να εκμεταλευτείτε τις πολλές δυνατότητες που προσφέρει το Ίντερνετ σε όλους τους τομείς της ζωής μας .Ελπίζω να αγκαλιάσετε την προσπάθεια αυτη με τις δικές σας προτάσεις και προτιμήσεις για να γίνει αυτός ο ιστοχώρος καλύτερος και πιο δημιουργικός.
Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις