ΕΠΙΛΕΚΤΟΝ
ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΙΝΤΕΡΝΕΤ ΠΡΟΣ ΩΦΕΛΟΣ ΜΑΣ
***ΠΡΟΣΟΧΗ***
Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι από τις 20 Δεκεμβρίου η υπηρεσία του Capital.gr
Capital Blogs θα αναστείλει τη λειτουργία της για τεχνικούς λόγους.
Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.
Λίγα λόγια για εμένα
ΓΕΙΑ ΣΑΣ! ΣΕ ΑΥΤΟΝ ΕΔΩ ΤΟ ΧΩΡΟ ΘΑ ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΩ ΝΑ ΣΑΣ ΔΕΙΞΩ ΠΩΣ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΟΥΜΕ ΤΟ ΙΝΤΕΡΝΕΤ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΤΟΜΕΙΣ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΜΑΣ ΚΑΙ ΠΑΝΤΑ ΠΡΟΣ ΩΦΕΛΟΣ ΜΑΣ.Η ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ ΕΙΝΑΙ ΓΝΩΣΗ ΚΑΙ Η ΓΝΩΣΗ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΜΗ.
ΣΤΑΤΙΚΕΣ ΣΕΛΙΔΕΣ
Σύνδεσμοι


Η “γκάφα” της δεκαετίας για την Ελλάδα
969 αναγνώστες
Δευτέρα, 15 Νοεμβρίου 2010
12:13

 
Το 2010 σε λίγες εβδομάδες μας αποχαιρετά και σχεδόν , κανένας Έλληνας δεν θα θέλει να το θυμάται . Είναι η χρονιά που η Ελλάδα δέχτηκε μια άνευ προηγουμένου τρομερά μεγάλη και καλά οργανωμένη χρηματοπιστωτική επίθεση από τις ελίτ των κεφαλαίων και τις αγορές . Οι συνέπειες αυτής της επίθεσης θα παραμείνουν για πολλά χρόνια στις πλάτες των Ελλήνων και ακόμα περισσότερα χρόνια θα περάσουν για να επανέλθουμε στην κατάσταση που βρισκόμασταν πριν από την “Ελληνική κρίση” .
Ένα γεγονός το οποίο θα θυμόμαστε τα επόμενα χρόνια , θα είναι η υπογραφή του μνημονίου στις 9 Μαΐου του 2010 και οι συνέπειες που θα απορρέουν από αυτή την σύμβαση . Με το Μνημόνιο αυτό , η Ελλάδα δέχτηκε και πήρε οικονομική βοήθεια αξίας 110 δις ευρώ , σε δόσεις ( εάν κάνουμε αυτά που πρέπει , θα εκταμιεύονται κανονικά και οι επόμενες δόσεις του δανείου ) .
Ένα από τα πολλά μεμπτά στην υπόθεση αυτή , είναι ότι το πακέτο βοήθειας ( νέο δάνειο ) , το πήραμε με κυμαινόμενο επιτόκιο , η βάση του οποίου είναι το 3μηνο euribor . Δηλαδή , σε περίπτωση που τα επιτόκια αυξηθούν ( euribor) , τότε η Ελλάδα θα αναγκαστεί να επιστρέψει επιπλέον τόκους , ενώ , αντίθετα , εάν μειωθούν , τότε θα πληρώσουμε μειωμένα επιτόκια . Το κρίσιμο ερώτημα λοιπόν είναι εάν η Ελλάδα έκανε καλά και πήρε το νέο δάνειο με κυμαινόμενο επιτόκιο ή όχι ;
Παρακάτω ακολουθεί το γράφημα του euribor , από το 1999 που δημιουργήθηκε το Ευρώ μέχρι και σήμερα :
clip_image002
Παρατηρούμε ότι το euribor βρίσκεται στα χαμηλότερα επίπεδα από την ίδρυση του μέχρι και σήμερα , εξαιτίας της διεθνής οικονομικής κρίσης . Σε περίπτωση που τα πράγματα σε Αμερική και Ευρώπη πάνε “λιγότερο χάλια” τα επόμενα χρόνια , τότε τόσο η FED όσο και η EKT , θα αναγκαστούν να αυξήσουν τα επιτόκια , με αποτέλεσμα να αυξηθεί και το επιτόκιο euribor .
Παρακάτω ακολουθεί το γράφημα του euribor , τον τελευταίο χρόνο :
clip_image004
Την στιγμή που υπογράφτηκε το μνημόνιο , το επιτόκιο euribor βρισκόταν στο 0,682% και τώρα βρίσκεται στο 1,049% , δηλαδή έχει αυξηθεί ήδη κατά 53% . Με τα περιθώρια πτώσης του euribor να είναι πολύ μικρά στα επόμενα χρόνια και τα περιθώρια ανόδου πολύ μεγάλα , το επόμενο ερώτημα είναι γιατί η πολιτική ηγεσία του τόπου πήρε αυτήν την απόφαση ; Γνωρίζουν πως λειτουργούν οι “αγορές” και πως συνδέεται η πραγματική με την χρηματιστηριακή οικονομία ή δεν έχουν ιδέα για το πώς λειτουργεί τελικά η οικονομία ; Τις περισσότερες φορές , η πολιτική ελίτ του τόπου γνωρίζει …
 

Το σχόλιό σας
Για να σχολιάσετε το άρθρο πρέπει να κάνετε Login στο Capital.gr
Αξιολογήστε το άρθρο
3 ψήφοι

 Εκτύπωση
 Αποστολή με e-mail

Σχετικά με το blog
Σε αυτόν τον ιστοχώρο θα προσπαθήσω να βοηθήσω όλους εσάς να εκμεταλευτείτε τις πολλές δυνατότητες που προσφέρει το Ίντερνετ σε όλους τους τομείς της ζωής μας .Ελπίζω να αγκαλιάσετε την προσπάθεια αυτη με τις δικές σας προτάσεις και προτιμήσεις για να γίνει αυτός ο ιστοχώρος καλύτερος και πιο δημιουργικός.
Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις