ΕΠΙΛΕΚΤΟΝ
ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΙΝΤΕΡΝΕΤ ΠΡΟΣ ΩΦΕΛΟΣ ΜΑΣ
***ΠΡΟΣΟΧΗ***
Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι από τις 20 Δεκεμβρίου η υπηρεσία του Capital.gr
Capital Blogs θα αναστείλει τη λειτουργία της για τεχνικούς λόγους.
Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.
Λίγα λόγια για εμένα
ΓΕΙΑ ΣΑΣ! ΣΕ ΑΥΤΟΝ ΕΔΩ ΤΟ ΧΩΡΟ ΘΑ ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΩ ΝΑ ΣΑΣ ΔΕΙΞΩ ΠΩΣ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΟΥΜΕ ΤΟ ΙΝΤΕΡΝΕΤ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΤΟΜΕΙΣ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΜΑΣ ΚΑΙ ΠΑΝΤΑ ΠΡΟΣ ΩΦΕΛΟΣ ΜΑΣ.Η ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ ΕΙΝΑΙ ΓΝΩΣΗ ΚΑΙ Η ΓΝΩΣΗ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΜΗ.
ΣΤΑΤΙΚΕΣ ΣΕΛΙΔΕΣ
Σύνδεσμοι


"Βουτιά Παπανδρέου" ονομάστηκε διεθνώς η κατάρρευση των αγορών την Τρίτη
725 αναγνώστες
Παρασκευή, 17 Φεβρουαρίου 2012
16:58

Η Τρίτη 01 Νοεμβρίου 2011 ονομάστηκε στις διεθνείς αγορές ως "Βουτιά Παπανδρέου" (Papandreou Plunge), εξαιτίας της κατάρρευσης των χρηματιστηριακών αγορών στην ανακοίνωση του προγραμματισμού διεξαγωγής δημοψηφίσματος στην Ελλάδα. Δεν έχει υπάρξει άλλη περίπτωση στη χρηματιστηριακή ιστορία που ένας Έλληνας πρωθυπουργός να έδωσε το όνομα του σε ημέρα κατάρρευσης των χρηματιστηριακών αγορών.

Το 1996, οι διεθνείς αγορές είχαν βουλιάξει όταν ο τότε διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Νέας Υόρκης είχε προειδοποιήσει για τη δημιουργία μίας μεγάλης χρηματιστηριακής φούσκας. Απότομη βουτιά είχαν καταγράψει οι αγορές, μεταξύ άλλων, όταν χτυπήθηκαν οι δίδυμοι πύργοι και όταν η Lehman Brothers ανακοίνωσε την πτώχευση της.
Την Τρίτη, βέβαια, δεν προκλήθηκε παγκόσμιος σεισμός μόνο στις αγορές μετοχών αλλά και στις αγορές συναλλάγματος, όπου το ευρώ βούλιαξε έναντι του δολαρίου και τα 'αμυντικά' νομίσματα απογειώθηκαν, ενώ δραματικές ήταν οι κινήσεις των σπρεντ στην Ευρώπη, με αυτά της Ιταλίας, της Ισπανίας, της Γαλλίας, του Βελγίου, της Πορτογαλίας και φυσικά της Ελλάδας να εκτοξεύονται υψηλότερα αποτυπώνοντας το φόβο των επενδυτών για πιθανή διάσπαση της ευρωζώνης. Ταυτόγχρονα, τα επιτόκια των γερμανικών και αμερικανικών ομολόγων μειώθηκαν κάνοντας το δανεισμό, σχεδόν, ιστορικά φθηνό για τις ΗΠΑ και Γερμανία, ενώ καταγράφηκαν εκροές κεφαλαίων από τις χώρες της Νότιας Ευρώπης προς τη Γερμανία και τις ΗΠΑ στην προσπάθεια των επενδυτών να βρουν ασφαλές καταφύγιο για τα χρήματα τους. Επιπλέον, οι τιμές των CDS αυξήθηκαν κατακόρυφα όχι μόνο για μία σειρά κρατών αλλά και για τις περισσότερες τράπεζες της Ευρώπης ενώ, όπως ήταν αναμενόμενο, το ελληνικό χρηματιστήριο υπέστη άλλη μία καταστροφική πτώση.
XrimaNews.gr

Το σχόλιό σας
Για να σχολιάσετε το άρθρο πρέπει να κάνετε Login στο Capital.gr
Αξιολογήστε το άρθρο
2 ψήφοι

 Εκτύπωση
 Αποστολή με e-mail

Σχετικά με το blog
Σε αυτόν τον ιστοχώρο θα προσπαθήσω να βοηθήσω όλους εσάς να εκμεταλευτείτε τις πολλές δυνατότητες που προσφέρει το Ίντερνετ σε όλους τους τομείς της ζωής μας .Ελπίζω να αγκαλιάσετε την προσπάθεια αυτη με τις δικές σας προτάσεις και προτιμήσεις για να γίνει αυτός ο ιστοχώρος καλύτερος και πιο δημιουργικός.
Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις