ΕΠΙΛΕΚΤΟΝ
ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΙΝΤΕΡΝΕΤ ΠΡΟΣ ΩΦΕΛΟΣ ΜΑΣ
***ΠΡΟΣΟΧΗ***
Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι από τις 20 Δεκεμβρίου η υπηρεσία του Capital.gr
Capital Blogs θα αναστείλει τη λειτουργία της για τεχνικούς λόγους.
Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.
Λίγα λόγια για εμένα
ΓΕΙΑ ΣΑΣ! ΣΕ ΑΥΤΟΝ ΕΔΩ ΤΟ ΧΩΡΟ ΘΑ ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΩ ΝΑ ΣΑΣ ΔΕΙΞΩ ΠΩΣ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΟΥΜΕ ΤΟ ΙΝΤΕΡΝΕΤ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΤΟΜΕΙΣ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΜΑΣ ΚΑΙ ΠΑΝΤΑ ΠΡΟΣ ΩΦΕΛΟΣ ΜΑΣ.Η ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ ΕΙΝΑΙ ΓΝΩΣΗ ΚΑΙ Η ΓΝΩΣΗ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΜΗ.
ΣΤΑΤΙΚΕΣ ΣΕΛΙΔΕΣ
Σύνδεσμοι


Ρουμπινί: Επιστροφή στη δραχμή για να σωθείτε...
915 αναγνώστες
Πέμπτη, 23 Φεβρουαρίου 2012
00:06

Τετάρτη, 22 Φεβρουάριος 2012 15:31
XRIMANEWS.GRΜπορεί τα ξημερώματα της Τρίτης η Αθήνα και οι εταίροι της στις Βρυξέλλες να είπαν «όχι» στο ερώτημα «πρέπει η Ελλάδα να κάνει στάση πληρωμών και βγει από το ευρώ;»
αλλά το απόγευμα της ίδιας ημέρας, ο Νουριέλ Ρουμπίνι μιλώντας στο σχετικό debate, που διοργάνωσε η Intelligence Squared Greece, στην ελληνική πρωτεύουσα, απάντησε με ένα ηχηρό «ναι».
Ο διάσημος οικονομολόγος, που απέκτησε διεθνή φήμη ως ο άνθρωπος που προέβλεψε την μεγάλη πιστωτική κρίση του 2008, υποστήριξε πως η έξοδος από το ευρώ αποτελεί μονόδρομο για την Ελλάδα, αποδομώντας εντελώς τη συμφωνία των Βρυξελλών.
Η τελευταία, είπε, κάθε άλλο παρά αποτελεί «διάσωση» για την Ελλάδα, καθώς την επιβάρυνε με επιπλέον χρέος 130 δισ. Ευρώ. Αυτά, τόνισε, είναι χρήματα που δεν της χαρίστηκαν αλλά θα πρέπει να τα επιστρέψει.
Κι αυτό, για τον ίδιο αποτελεί πρόβλημα, ιδιαίτερα αν συνδυαστεί με την πολιτική λιτότητας που επιβάλλει η τρόικα και η οποία, όπως επισήμανε ενισχύει έναν φαύλο κύκλο ύφεσης και επιδείνωσης του χρέους της χώρας.
Η Ελλάδα, τόνισε ο κ. Ρουμπίνι, «χρειάζεται ανάπτυξη κι όχι λιτότητα. Δίχως ανάπτυξη ούτε το χρέος ούτε κανένας άλλο μέγεθος της οικονομίας είναι βιώσιμο», πρόσθεσε.
Μάλιστα, επιτέθηκε κατά της τρόικας για το γεγονός ότι πιέζει για προώθηση των απαραίτητων μεταρρυθμίσεων στην οικονομία εν καιρώ ύφεσης και μάλιστα σε συνδυασμό με πολιτικές λιτότητας.
«Για να κάνεις μεταρρυθμίσεις χρειάζεσαι λιτότητα κι όχι ύφεση», τόνισε ο κ. Ρουμπίνι. «Σε αντίθετη περίπτωση υπάρχει μεγάλη κοινωνική αντίσταση που ανατρέπει τις μεταρρυθμίσεις».
Σύμφωνα με τον ίδιο, για να επιτύχει ανάπτυξη η Ελλάδα χρειάζεται μια υποτίμηση της οικονομίας της, ώστε να ενισχύσει την ανταγωνιστικότητά της. Για να γίνει αυτό υπάρχουν θεωρητικά τέσσερις τρόποι.
Ο πρώτος είναι μήπως εκ θαύματος το ευρώ υποτιμηθεί κατά 30% έναντι του δολαρίου. Ο δεύτερος είναι ο δρόμος των δομικών μεταρρυθμίσεων, οι οποίες στη Γερμανία έκαναν 10 χρόνια για να αποδώσουν. Ο τρίτος είναι η εσωτερική υποτίμηση, που επιχειρείται στην Ελλάδα και έχει προκαλέσει σοβαρή ύφεση. Ως εκ τούτου, ο ίδιος υποστηρίζει τον τέταρτο, ο οποίος είναι και έξοδος της χώρας από το ευρώ και η επιστροφή της στη δραχμή.
Μια τέτοια κίνηση από πλευράς της Αθήνας, είπε, δεν θα είναι απαραίτητα καταστροφική.
Όπως επισήμανε, οι παράπλευρες απώλειες στην κοινωνία και την οικονομία μπορούν να μετριαστούν σημαντικά, αν η Αθήνα διαπραγματευτεί, ως οφείλει, την έξοδό της με την τρόικα, ώστε να επιτύχει πλήρη στήριξη καθ' όλη τη διάρκεια αυτού του εγχειρήματος και σε διάφορους τομείς, όπως π.χ. η επανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.
Για τον ίδιο, η επιλογή της Ελλάδας –η οποία, λέει, βρίσκεται ήδη σε καθεστώς χρεοκοπίας χαρακτηρίζοντας το «κούρεμα» στο χρέος της εκβιαστικό κι όχι εθελοντικό- δεν είναι ανάμεσα στην παραμονή ή την έξοδο από το ευρώ. Είναι ανάμεσα στην έξοδο από το ευρώ ή την ύφεση, η οποία οδεύει προς το να εξελιχθεί σε ένα Μεγάλο Κραχ. Συμβουλεύει δε την ελληνική κυβέρνηση να αποδεχθεί το «πικρό» φάρμακο της εξόδου, ώστε να επιτύχει ανάπτυξη και να διασφαλίσει το μέλλον της χώρας.
 
epikaira.gr

Το σχόλιό σας
Για να σχολιάσετε το άρθρο πρέπει να κάνετε Login στο Capital.gr
Αξιολογήστε το άρθρο
2 ψήφοι

 Εκτύπωση
 Αποστολή με e-mail

Σχετικά με το blog
Σε αυτόν τον ιστοχώρο θα προσπαθήσω να βοηθήσω όλους εσάς να εκμεταλευτείτε τις πολλές δυνατότητες που προσφέρει το Ίντερνετ σε όλους τους τομείς της ζωής μας .Ελπίζω να αγκαλιάσετε την προσπάθεια αυτη με τις δικές σας προτάσεις και προτιμήσεις για να γίνει αυτός ο ιστοχώρος καλύτερος και πιο δημιουργικός.
Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις