ΕΠΙΛΕΚΤΟΝ
ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΙΝΤΕΡΝΕΤ ΠΡΟΣ ΩΦΕΛΟΣ ΜΑΣ
***ΠΡΟΣΟΧΗ***
Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι από τις 20 Δεκεμβρίου η υπηρεσία του Capital.gr
Capital Blogs θα αναστείλει τη λειτουργία της για τεχνικούς λόγους.
Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.
Λίγα λόγια για εμένα
ΓΕΙΑ ΣΑΣ! ΣΕ ΑΥΤΟΝ ΕΔΩ ΤΟ ΧΩΡΟ ΘΑ ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΩ ΝΑ ΣΑΣ ΔΕΙΞΩ ΠΩΣ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΟΥΜΕ ΤΟ ΙΝΤΕΡΝΕΤ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΤΟΜΕΙΣ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΜΑΣ ΚΑΙ ΠΑΝΤΑ ΠΡΟΣ ΩΦΕΛΟΣ ΜΑΣ.Η ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ ΕΙΝΑΙ ΓΝΩΣΗ ΚΑΙ Η ΓΝΩΣΗ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΜΗ.
ΣΤΑΤΙΚΕΣ ΣΕΛΙΔΕΣ
Σύνδεσμοι


Τέλος το ιρανικό πετρέλαιο για την Ελλάδα - Φόβοι για ελλείψεις στα καύσιμα
912 αναγνώστες
Τετάρτη, 4 Απριλίου 2012
21:39

Τετάρτη, 04 Απρίλιος 2012 10:58

 
XRIMANEWS.GR
 
 
Ιρανικό πετρέλαιο, τέλος! Πριν λίγο τα Ελληνικά Πετρέλαια σταμάτησε την αγορά ιρανικού αργού αυτό το μήνα, καθώς οι κυρώσεις που επιβάλλουν οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρωπαϊκή Ένωση στην Ισλαμική Δημοκρατία έχουν καταστήσει τις πληρωμές μέσω τραπεζών σχεδόν αδύνατες, φέρεται να δήλωσε ανώτερο στέλεχος της επιχείρησης την Τρίτη στο Reuters.

Οι ελληνικές εταιρείες εφοδιάζονταν αναγκαστικά με ιρανικό πετρέλαιο καθώς ήταν το μόνο κράτος που έδινε πετρέλαιο με ανοικτή πίστωση.
 
 Μετά από την εν λόγω εξέλιξη διατυπώνεται ανησυχία μήπως υπάρξουν ελλείψεις στην ελληνική αγορά καυσίμων, αφού ακόμα δεν έχουν υπογραφεί συμβόλαια με την Λιβύη, αλλά πηγές των ΕΛΠΕ, σημείωναν στο defencenet.gr ότι: "Από την στιγμή που η Ρωσία μας στηρίζει δεν θα έχουμε κάποιο πρόβλημα κανονικά"...

Ωστόσο πηγή της διοίκησης των ΕΛΠΕ, η οποία ζήτησε να μην κατονομαστεί λόγω της λεπτής φύσης του θέματος, είπε ότι καμιά τράπεζα στην Ευρωπαϊκή Ένωση δεν επιθυμεί να διαχειρίζεται συναλλαγές με το Ιράν πλέον κι επομένως τα Ελληνικά Πετρέλαια ανέστειλαν τις αγορές αργού από την Τεχεράνη μέσα τον Απρίλιο.

«Χρησιμοποιούσαμε μια τουρκική τράπεζα συνεχώς αλλά τώρα πρέπει να χρησιμοποιούμε μια ανταποκρίτρια τράπεζα της ΕΕ για να γίνονται πληρωμές από την ελληνική τράπεζά μας στην τουρκική και οι τράπεζες της ΕΕ το αρνούνται αυτό» δήλωσε η πηγή της διοίκησης της στο βρετανικό πρακτορείο.

Η πηγή πρόσθεσε ότι ο όμιλος διύλισης αργού πετρελαίου και διάθεσης καυσίμων ήλπιζε πως οι αποφάσεις των ΗΠΑ να εξαιρεθούν οι χώρες που μείωναν τις αγορές τους από το Ιράν από τις κυρώσεις θα διευκόλυνε την κατάσταση. Ωστόσο, επισήμανε, αυτό «δεν ισχύει. Οι τράπεζες δεν ξέρουν ακριβώς τι μπορούν να κάνουν, έτσι για αυτές είναι ασφαλέστερο να μην κάνουν τίποτε» σύμφωνα με την πηγή αυτή.

Η ΕΛΠΕ έχει ξεκινήσει να αγοράζει, πάντα σύμφωνα με την ίδια πηγή, αργό παρόμοιας ποιότητας με το ιρανικό κυρίως από τη Ρωσία, καθώς και σαουδαραβικό ελαφρύ αργό, αν και οι υψηλές τιμές του τελευταίου έχουν περιορίσει τις μέχρι στιγμής αγορές σε ένα φορτίο τον Απρίλιο.
Τον Μάιο φαίνεται ότι η ΕΛΠΕ θα συνεχίσει τις αγορές σαουδαραβικού αργού και εξετάζει το ενδεχόμενο να αγοράσει αργό από το Κιρκούκ του Ιράκ, αναφέρει το πρακτορείο. Δηλαδή από την κουρδική κυβέρνηση η οποία έχει πάψει τις εξαγωγές, όμως, λόγω διαφωνιών με την ιρακινή κυβέρνηση.
Σε οποιαδήποτε περίπτωση η ρωσική αγορά έχει ανοίξει μετά από τέσσερις μήνες που είχε κλείσει λόγω χρεών της Ελλάδας προς την Ρωσία και αυτό είναι το μόνο ενθαρρυντικό στην όλη υπόθεση...
Πηγή: defencenet.gr
 
 
 

Το σχόλιό σας
Για να σχολιάσετε το άρθρο πρέπει να κάνετε Login στο Capital.gr
Αξιολογήστε το άρθρο
Δεν έχει αξιολογηθεί

 Εκτύπωση
 Αποστολή με e-mail

Σχετικά με το blog
Σε αυτόν τον ιστοχώρο θα προσπαθήσω να βοηθήσω όλους εσάς να εκμεταλευτείτε τις πολλές δυνατότητες που προσφέρει το Ίντερνετ σε όλους τους τομείς της ζωής μας .Ελπίζω να αγκαλιάσετε την προσπάθεια αυτη με τις δικές σας προτάσεις και προτιμήσεις για να γίνει αυτός ο ιστοχώρος καλύτερος και πιο δημιουργικός.
Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις