ΕΠΙΛΕΚΤΟΝ
ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΙΝΤΕΡΝΕΤ ΠΡΟΣ ΩΦΕΛΟΣ ΜΑΣ
***ΠΡΟΣΟΧΗ***
Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι από τις 20 Δεκεμβρίου η υπηρεσία του Capital.gr
Capital Blogs θα αναστείλει τη λειτουργία της για τεχνικούς λόγους.
Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.
Λίγα λόγια για εμένα
ΓΕΙΑ ΣΑΣ! ΣΕ ΑΥΤΟΝ ΕΔΩ ΤΟ ΧΩΡΟ ΘΑ ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΩ ΝΑ ΣΑΣ ΔΕΙΞΩ ΠΩΣ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΟΥΜΕ ΤΟ ΙΝΤΕΡΝΕΤ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΤΟΜΕΙΣ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΜΑΣ ΚΑΙ ΠΑΝΤΑ ΠΡΟΣ ΩΦΕΛΟΣ ΜΑΣ.Η ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ ΕΙΝΑΙ ΓΝΩΣΗ ΚΑΙ Η ΓΝΩΣΗ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΜΗ.
ΣΤΑΤΙΚΕΣ ΣΕΛΙΔΕΣ
Σύνδεσμοι


HSBC: Τα τέσσερα σενάρια για Ελλάδα
664 αναγνώστες
Τετάρτη, 23 Μαΐου 2012
17:48

Tέσσερα σενάρια που μπορεί να εκτυλιχθούν τους επόμενους μήνες βλέπει η HSBC και περιγράφει τις επιπτώσεις τους για την Ελλάδα, την Ευρώπη και τις αγορές.


Όπως αναφέρει σε σχετική έκθεση, μετά τις εκλογές της 6ης Μαϊου, οι αγορές έχουν πάρει στα σοβαρά την πιθανότητα εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ. Όντως, μια Grexit αντιμετωπίζεται ως πιθανό ενδεχόμενο από πολλούς επενδυτές αλλά το μεγάλο ερώτημα είναι πόσο μεγάλη θα είναι η διάχυση του προβλήματος και εάν θα επιβιώσει η υπόλοιπη ευρωζώνη.

Η HSBC περιγράφει τέσσερα σενάρια, τονίζοντας πάντως ότι η ίδια δεν προβλέπει έξοδο της Ελλάδας από το ενιαίο νόμισμα. Ακόμη και ένα θετικό αποτέλεσμα για τα κόμματα που αντιτίθενται στη λιτότητα τον Ιούνιο δεν θα σημάνει απαραίτητα την αποχώρηση της Ελλάδας από την ευρωζώνη, είτε άμεσα είτε σε μακροχρόνια βάση.

Σενάριο 1: Αποτέλεσμα εκλογών υπέρ μνημονίου και παραμονή στο ευρώ

Οι φόβοι των αγορών για κυβέρνηση υπό τον ΣΥΡΙΖΑ δεν εκπληρώνονται και εκλέγεται ένας συνασπισμός που υπερασπίζεται το μνημόνιο. Η Ελλάδα λαμβάνει την επόμενη δόση της διάσωσης. Παρά την άνοδο ακραίων κομμάτων, το αποτέλεσμα των εκλογών επιβεβαιώνει ότι οι Έλληνες είναι ακόμη θετικά διατεθειμένοι ως προς την συμμετοχή στο ευρώ παρά τις ταραχές λόγω των μέτρων λιτότητας. Ωστόσο, απουσία οικονομικής ανάπτυξης, τα θέματα φερεγγυότητας για το ελληνικό δημόσιο και τις τράπεζες παραμένουν.


Σενάριο 2: Αποτέλεσμα εκλογών κατά μνημονίου και παραμονή στο ευρώ

Οι εκλογές "βγάζουν" κυβέρνηση που αντιτίθεται στην τρόικα και το μνημόνιο ακυρώνεται. Φοβούμενη τεράστια διάχυση του προβλήματος, η Ευρώπη προσφέρει ισχυρή στήριξη ρευστότητας στις κυβερνήσεις και τις τράπεζες της υπόλοιπης ευρωζώνης και, εν καιρώ, χαλαρώνει τη στάση της προς την Ελλάδα. Κλείνει συμφωνία που παρέχει στην Ελλάδα μεγαλύτερη βραχυπρόθεσμη βοήθεια και πιο χαλαρό πρόγραμμα λιτότητας.

Η Ελλάδα παραμένει στο ευρώ αλλά σταδιακά επανεμφανίζονται ρήγματα καθώς λόγω της απουσίας αξιόλογης οικονομικής ανάπτυξης στην περιφέρεια, τα προβλήματα φερεγγυότητας επιστρέφουν.

Σενάριο 3: Έξοδος από το ευρώ χωρίς "ντόμινο"

Εκλέγεται αντιμνημονιακή κυβέρνηση, το μνημόνιο καταλήγει στα σκουπίδια αλλά οι ευρωπαίοι ηγέτες δεν δείχνουν προθυμία συμβιβασμού με την Ελλάδα. Η Αθήνα περιθωριοποιείται και αναγκάζεται να επιβιώσει με δικούς της πόρους: η τρόικα δεν δίνει τη νέα δόση της διάσωσης, δεν υπάρχουν άλλοι τρόποι χρηματοδότησης και η Ελλάδα αποφασίζει να εγκαταλείψει την ευρωζώνη.

Φοβούμενοι ότι θα ακολουθήσουν και άλλες χώρες, οι ευρωπαίοι ηγέτες αποφασίζουν ότι η Ελλάδα ήταν "σάπιο μήλο". Η αποχώρησή της πυροδοτεί κινήσεις προς περαιτέρω ενοποίηση της ευρωζώνης: ενοποίηση του χρέους, κοινές εκδόσεις ομολόγων και κάποιας μορφής δημοσιονομική ένωση, μέτρα που σχεδιάζονται για να αντιμετωπίσουν τις -εκλαμβανόμενες ως- αδυναμίες της ένωσης.

Σενάριο 4: Έξοδος από το ευρώ και "ντόμινο"

Το σενάριο αυτό είναι αντίστοιχο με το σενάριο 3, αλλά με μια μεγάλη διαφορά: Η Ελλάδα φεύγει από το ευρώ αλλά οι υπόλοιπες χώρες της ευρωζώνης δεν συμφωνούν στα επόμενα βήματα. Εκτινάσσονται τα spreads των κρατικών ομολόγων, επιταχύνονται οι εκροές καταθέσεων από τις τράπεζες και το ευρώ οδεύει προς το σημείο όπου δεν υπάρχει πλέον γυρισμός. 

Το σχόλιό σας
Για να σχολιάσετε το άρθρο πρέπει να κάνετε Login στο Capital.gr
Αξιολογήστε το άρθρο
Δεν έχει αξιολογηθεί

 Εκτύπωση
 Αποστολή με e-mail

Σχετικά με το blog
Σε αυτόν τον ιστοχώρο θα προσπαθήσω να βοηθήσω όλους εσάς να εκμεταλευτείτε τις πολλές δυνατότητες που προσφέρει το Ίντερνετ σε όλους τους τομείς της ζωής μας .Ελπίζω να αγκαλιάσετε την προσπάθεια αυτη με τις δικές σας προτάσεις και προτιμήσεις για να γίνει αυτός ο ιστοχώρος καλύτερος και πιο δημιουργικός.
Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις