ΕΠΙΛΕΚΤΟΝ
ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΙΝΤΕΡΝΕΤ ΠΡΟΣ ΩΦΕΛΟΣ ΜΑΣ
***ΠΡΟΣΟΧΗ***
Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι από τις 20 Δεκεμβρίου η υπηρεσία του Capital.gr
Capital Blogs θα αναστείλει τη λειτουργία της για τεχνικούς λόγους.
Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.
Λίγα λόγια για εμένα
ΓΕΙΑ ΣΑΣ! ΣΕ ΑΥΤΟΝ ΕΔΩ ΤΟ ΧΩΡΟ ΘΑ ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΩ ΝΑ ΣΑΣ ΔΕΙΞΩ ΠΩΣ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΟΥΜΕ ΤΟ ΙΝΤΕΡΝΕΤ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΤΟΜΕΙΣ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΜΑΣ ΚΑΙ ΠΑΝΤΑ ΠΡΟΣ ΩΦΕΛΟΣ ΜΑΣ.Η ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ ΕΙΝΑΙ ΓΝΩΣΗ ΚΑΙ Η ΓΝΩΣΗ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΜΗ.
ΣΤΑΤΙΚΕΣ ΣΕΛΙΔΕΣ
Σύνδεσμοι


Krugman : θύμα είναι η Ελλάδα
798 αναγνώστες
Τετάρτη, 20 Ιουνίου 2012
20:42


Krugman: Θύμα είναι η Ελλάδα
Τρίτη, 19 Ιούνιος 2012 10:36

XRIMANEWS.GRΗ Ελλάδα είναι μια χώρα με σημαντικές ελλείψεις και αδυναμίες σε διοικητικό και πολιτικό επίπεδο, αλλά θα ήταν λάθος να αναζητηθούν εκεί τα αίτια της οικονομικής κρίσης που μαστίζει τη χώρα, υποστηρίζει σε άρθρο του στους NYT, ο νομπελίστας οικονομολόγος, Paul Krugman.

Οι ρίζες της ελληνικής καταστροφής βρίσκονται πολύ πιο βόρεια, στα κέντρα αποφάσεων της Ε.Ε. και της Γερμανίας, όπου οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι σχεδίασαν ένα βαθύτατα προβληματικό νομισματικό σύστημα.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η Ελλάδα είναι πράγματι μια χώρα με μεγάλο πρόβλημα φοροδιαφυγής και διαφθοράς, που διοικήθηκε από μια σειρά κυβερνήσεων που έμαθαν να ζουν πέρα από τα όρια τους. Την ίδια ώρα, η παραγωγικότητα της εργασίας είναι κατά 25% χαμηλότερη από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Από την άλλη πλευρά, σημειώνει ο Krugman, πολλά από όσα ακούγονται για την Ελλάδα δεν είναι αλήθεια. Οι Έλληνες δουλεύουν τις περισσότερες ώρες από οποιοδήποτε άλλο λαό στην Ευρώπη. Όσον αφορά τις δαπάνες για το κοινωνικό κράτος, ως ποσοστό του ΑΕΠ δεν είναι μεγαλύτερες από ότι στη Γερμανία και τη Σουηδία.

Αν κάποιος θέλει να εξηγήσει το λόγο για τον οποίο η Ελλάδα βρέθηκε σε τόσο δεινή θέση, θα πρέπει σύμφωνα με τον Krugman να επιστρέψει αρκετά χρόνια πίσω και στην υιοθέτηση του ευρώ.
Πριν από 15 χρόνια η ανεργία στην Ελλάδα ήταν υψηλή αλλά πολύ κάτω από τα σημερινά επίπεδα και η χώρα είχε επαρκή έσοδα από τη ναυτιλία και τον τουρισμό για να «αγοράζει» τις εισαγωγές της και να πληρώνει τα χρέη της.

Στη συνέχεια η Ελλάδα μπήκε στη ζώνη του ευρώ και οι επενδυτές πίστεψαν ότι ήταν ένα ασφαλές μέρος για να τοποθετήσουν τα κεφάλαια τους. Το ξένο χρήμα άρχισε να ρέει άφθονο, ο πληθωρισμός αυξήθηκε και η ανταγωνιστικότητα πραγματοποίησε βουτιά.

Και τότε η φούσκα έσκασε αποκαλύπτοντας τις αδυναμίες της νομισματικής ένωσης.

“Κάντε στον εαυτό σας την εξής ερώτηση, ποιος είναι ο λόγος που η ζώνη του δολαρίου – γνωστή και ως ΗΠΑ – είναι σε γενικές γραμμές λειτουργική, χωρίς τις διάφορες κρίσεις που πλήττουν την Ευρώπη ; Η απάντηση είναι ότι έχουμε ισχυρή κεντρική κυβέρνηση και οι δραστηριότητες αυτής της κυβέρνησης προσφέρουν αυτόματα διάσωση σε όσες πολιτείες έχουν πρόβλημα”, γράφει ο κ. Krugman.

Χωρίς την παρέμβαση της ομοσπονδιακής κυβέρνησης των ΗΠΑ, η τεράστια φούσκα ακινήτων στη Φλόριντα θα είχε ανυπολόγιστες επιπτώσεις για την πολιτεία, όπως και η κρίση δανείων του Τέξας το 1980.

Κατά τον κ. Krugmnan, αν και η Ελλάδα δεν ήταν και σε καμία περίπτωση αναμάρτητη, είναι σε δύσκολη θέση κυρίως λόγω της άγνοιας των Ευρωπαίων αξιωματούχων - που προέρχονται συνήθως από τις πλουσιότερες χώρες - και οι οποίοι έπεισαν τους εαυτούς τους ότι μπορούν να κάνουν λειτουργικό ένα ενιαίο νόμισμα, χωρίς μια ενιαία κυβέρνηση.

Και οι ίδιοι αυτοί αξιωματούχοι, προσθέτει ο κ. Krugman έχουν κάνει την κατάσταση πολύ χειρότερη, επιμένοντας, ενάντια σε όλες τις ενδείξεις, ότι όλα τα προβλήματα της ευρωζώνης προέρχονται από αυτούς τους Νότιους Ευρωπαίους και ότι όλα θα βελτιωθούν αν οι λαοί υποφέρουν για λίγο ακόμα.

Όσον αφορά τις ελληνικές εκλογές, ο νομπελίστας οικονομολόγος εκτιμά ότι το αποτέλεσμα δεν πρόκειται να αλλάξει κάτι, αφού “σε κάθε περίπτωση οι Έλληνες δεν μπορούν επιλύσουν την κρίση”.

Ο μόνος τρόπος να επιβιώσει το ευρώ, αν επιβιώσει, είναι να αλλάξουν στάση οι Γερμανοί και η ΕΚΤ, να αρχίσουν να ξοδεύουν περισσότερο και να αποδεχτούν υψηλότερο πληθωρισμό.

Διαφορετικά, η Ελλάδα θα γραφτεί στην ιστορία ως το θύμα της ύβρεως των ισχυρών της Ευρώπης.
 

Το σχόλιό σας
Για να σχολιάσετε το άρθρο πρέπει να κάνετε Login στο Capital.gr
Αξιολογήστε το άρθρο
1 ψήφος

 Εκτύπωση
 Αποστολή με e-mail

Σχετικά με το blog
Σε αυτόν τον ιστοχώρο θα προσπαθήσω να βοηθήσω όλους εσάς να εκμεταλευτείτε τις πολλές δυνατότητες που προσφέρει το Ίντερνετ σε όλους τους τομείς της ζωής μας .Ελπίζω να αγκαλιάσετε την προσπάθεια αυτη με τις δικές σας προτάσεις και προτιμήσεις για να γίνει αυτός ο ιστοχώρος καλύτερος και πιο δημιουργικός.
Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις