ΕΠΙΛΕΚΤΟΝ
ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΙΝΤΕΡΝΕΤ ΠΡΟΣ ΩΦΕΛΟΣ ΜΑΣ
***ΠΡΟΣΟΧΗ***
Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι από τις 20 Δεκεμβρίου η υπηρεσία του Capital.gr
Capital Blogs θα αναστείλει τη λειτουργία της για τεχνικούς λόγους.
Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.
Λίγα λόγια για εμένα
ΓΕΙΑ ΣΑΣ! ΣΕ ΑΥΤΟΝ ΕΔΩ ΤΟ ΧΩΡΟ ΘΑ ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΩ ΝΑ ΣΑΣ ΔΕΙΞΩ ΠΩΣ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΟΥΜΕ ΤΟ ΙΝΤΕΡΝΕΤ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΤΟΜΕΙΣ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΜΑΣ ΚΑΙ ΠΑΝΤΑ ΠΡΟΣ ΩΦΕΛΟΣ ΜΑΣ.Η ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ ΕΙΝΑΙ ΓΝΩΣΗ ΚΑΙ Η ΓΝΩΣΗ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΜΗ.
ΣΤΑΤΙΚΕΣ ΣΕΛΙΔΕΣ
Σύνδεσμοι


Το βασανιστήριο της ανάσας
1711 αναγνώστες
Παρασκευή, 14 Δεκεμβρίου 2012
01:12

Οι πρώτες διεθνείς εκθέσεις για τη συμφωνία
 
Μπορεί στην Ελλάδα η κυβέρνηση να πανηγυρίζει αλλά στο εξωτερικό έχουν κάνει ήδη την εμφάνιση τους οι πρώτες διεθνείς εκθέσεις που κάνουν λόγο για την ανάγκη νέας συμφωνίας στο προσεχές μέλλον, προβλέποντας την αποτυχία της τρέχουσας. Μία από τις πιο λιτές αλλά περιεκτικές εκθέσεις είναι αυτή της SocGen (υπογράφει η Aneta Markowska) όπου αναφέρεται ότι το νέο πρόγραμμα κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση αλλά δε μετατρέπει το ελληνικό χρέος σε βιώσιμο και δεν βοηθά την Ελλάδα να επιστρέψει στην ανάπτυξη συμπληρώνοντας ότι "το σχέδιο μάλλον θα αγοράσει χρόνο μέχρι τις εκλογές στη Γερμανία το φθινόπωρο του 2013 αλλά περιμένουμε ότι προκειμένου το ελληνικό χρέος να γίνει βιώσιμο θα χρειαστούν επιπρόσθετα μέτρα μετά από αυτήν την ημερομηνία".
Συμπέρασμα
Η νέα συμφωνία αποτελεί άλλη μία προσπάθεια εξαγοράς χρόνου αλλά όχι ουσιαστικής αντιμετώπισης της ελληνικής κρίσης. Συγκεκριμένα:
Δε μετατρέπει το χρέος σε βιώσιμο, αποτυγχάνοντας στον κυριότερο στόχο του
Δεν αποφεύγει το λάθος των προηγούμενων συμφωνιών να θέσει εξωπραγματικούς στόχους και έτσι τοποθετεί βόμβες στα ίδια τα θεμέλια του νέου προγράμματος
Δεν παρέχει κεφάλαια ούτε προβλέπει μέτρα για την ανάπτυξη
Δεν εξηγεί πώς θα καλυφθούν τα κεφάλαια για το πρόγραμμα επαναγοράς ομολόγων ενώ το συνδέει ήδη με νέα δάνεια ύψους 10 δις ευρώ, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο για περαιτέρω δάνεια ύψους 15 δις ευρώ, γεγονός που σε συνδυασμό με τις νέες απώλειες των ταμείων θα ακυρώσει περισσότερο από το 90% της οποιασδήποτε απομείωσης του ελληνικού χρέους
Δεν αποκαθιστά την αξιοπιστία της Ελλάδας. Αντίθετα, θέτοντας μη ρεαλιστικούς στόχους η Ελλάδα θα συνεχίσει να αντιμετωπίζεται ως το ατύχημα που όλοι περιμένουν να συμβεί
Δεν παρέχει καν τα προσυμφωνημένα κεφάλαια, τα οποία επειγόντως έχει ανάγκη η χώρα
Δεν παρέχει μακροπρόθεσμη λύση. Αντίθετα, παρατείνει το βασανιστήριο της Ελλάδας συνδέοντας την εκταμίευση κάθε επόμενης δόσης (ή δόσης της δόσης) με την επίτευξη στόχων οι οποίοι είναι εκ φύσεως αδύνατο να επιτευχθούν, δημιουργώντας, έτσι, μία συνταγή αποτυχίας.
Δεν άρει το νομισματικό κίνδυνο και την πιθανότητα εξόδου της χώρας απ' το ευρώ. Αντίθετα, ο κίνδυνος παραμένει υπαρκτός και μεταφέρεται στο κοντινό μέλλον.
Δεν περιλαμβάνει κανένα κατεπείγον μέτρο για την αντιμετώπιση της τραγικής πραγματικής οικονομική κατάστασης των Ελλήνων (ανεργία πάνω από 25%, ανεργία νέων στο 58% κλπ).
Δεν εξασφαλίζει καν τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα αλλά θέτει όρους στην Ευρωζώνη προκειμένου αυτή να επιτευχθεί, γεγονός πρωτοφανές.
Εν κατακλείδι, μπορεί η νέα συμφωνία να βοηθά τη Γερμανίδα Καγκελάριο Μέρκελ στην προσεχή της εκλογική προσπάθεια και να δίνει μία παράταση στην ελληνική κυβέρνηση αλλά αφήνει την Ελλάδα και τους πολίτες της εκτεθειμένους στους ίδιους κινδύνους με πριν αποτυγχάνοντας να παράσχει ουσιαστικές λύσεις και παρατείνοντας μία τραγική, οικονομικά και κοινωνικά, κατάσταση. Η μόνη ανάσα που ίσως πάρουν οι Έλληνες πολίτες είναι αυτή μίας πρόσκαιρης ανακούφισης από το φόβο ότι τα 'χειρότερα αποφεύχθηκαν'. Στην πραγματικότητα, όμως, θα παραμείνουν βουτηγμένοι μέχρι το λαιμό στη θάλασσα των συνεπειών της κρίσης και των νέων μέτρων αφού η νέα συμφωνία δεν είναι ικανή να τους βγάλει στη στεριά. Η Γερμανία απέφυγε έντεχνα να δώσει πραγματική λύση στο ελληνικό πρόβλημα και επέλεξε να συνεχίσει το 'βασανιστήριο της ανάσας', αφήνοντας την Ελλάδα να ασφυκτικά και να εκλιπαρεί για την επόμενη δόση οξυγόνου. Ίσως αυτός να είναι ο γερμανικός ορισμός της αλληλεγγύης μεταξύ εταίρων.

ΠΑΝΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑΚΟΣ ΑΝΑΛΥΤΗΣ

ΕΔΩ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Το σχόλιό σας
Για να σχολιάσετε το άρθρο πρέπει να κάνετε Login στο Capital.gr
Αξιολογήστε το άρθρο
2 ψήφοι

 Εκτύπωση
 Αποστολή με e-mail

Σχετικά με το blog
Σε αυτόν τον ιστοχώρο θα προσπαθήσω να βοηθήσω όλους εσάς να εκμεταλευτείτε τις πολλές δυνατότητες που προσφέρει το Ίντερνετ σε όλους τους τομείς της ζωής μας .Ελπίζω να αγκαλιάσετε την προσπάθεια αυτη με τις δικές σας προτάσεις και προτιμήσεις για να γίνει αυτός ο ιστοχώρος καλύτερος και πιο δημιουργικός.
Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις